Tuesday, July 10, 2007

MC flat

MC flat (byt pro lidi z vedení AIESEC Hong Kong) leží na Hong Kong Island ve čtvrti Kennedy Town, v ulici Kwan Yick a hrdě se vzpíná do výšky pátého a šestého patra. Ano, má dvě patra decentně propojená dírou ve stropě velikosti poloviny středního lavoru a z větší části zaplněné uzoučkým točitým schodištěm, které podle mého soudu musel navrhnout sadistický japonský architekt Harakiri Masaker s přispěním své asistentky Pohubye Dolu Kiš Kiš.

Kromě tohoto hypotetického kulturního vlivu se tu mísí tyto národnosti: česká (já), ukrajinská (Nadya), čínská - Hong Kong (Cyrus), malajská (Ren Chang), singapurská (Phoebe), thajská (Pui), kolumbijská (Diana - čti Diana), kanadská (Diana - čti Dajána), nizozemská (Frank) a na cestě už jsou Francouz a Němec. Zajímavé je, že většinu osazenstva tvoří členové MC ze zahraničí a ajsekářští praktikanti. Domácí MC členové bydlí povětšinou u rodičů. Ne že by se jim nechtělo stěhovat, ale podléhají přísné rodičovské přikazovací pravomoci - v důsledku to znamená, že místo dojíždění na MC office ze společného bytu (20 min) musí jezdit z domova přes půl Hong Kongu (2 hodiny jedna cesta).

Dodatek k národnostem - zajímavý je jev, který bych označila jako Caucasian syndrome - jakmile se na ulici spatří dva "evropsky" vyhlížející jedinci, rozjíždí se oční kontakt na plné pecky (Jééé, taky jsi cizinec!), následuje kontrola stupně domestikace (Co nosíš za oblečení? Jsi turista s batohem, nebo expat s aktovkou? Jak jsi tu dlouho, soudě podle opálení?...) a případně navazuje další oční kontakt vyjadřující kolegialitu (Jojo, taky ti to tu dává zabrat, co?). Tento syndrom se potom v rozvinuté formě projevuje na masových společenských akcích (konference), kde si dva Evropani 5 sekund po vzájemném představení padnou do náruče a během 5 minut od začátku konverzace zažívají tak hluboké kulturní souznění, že mají pocit, jako by se znali odjakživa.

1 comment:

Martin said...

Jablonecka kreativita (minimalne v popisu chutnych pokrmu a jmen architektu) se zkratka nezapre:))