Saturday, July 14, 2007

Turistické aktivity

HKTB alias Hong Kong Tourism Board organizuje zcela zdarma kurzy a kulturní aktivity, kterými si podmaňuje zahraniční turisty. Tento týden jsem absolvovala Feng Shuei Course a Architecture Walk.

Nevím, co kdo z vás tuší o Feng Shuei (též Feng Shui), ale představy, které vám nutí lifestylové časopisy, hoďte honem rychle za hlavu. A začněte třeba tím, že to přestanete vyslovovat jako "feng šui" a začnete to správně nazývat "fung soj". Je to pseudověda, založená na víře v proudění energi Chi a na čínském horoskopu. Každý rok byste si tedy měli, a bacha na to, podle aktuálního rozložení létajících hvězd do různých světových stran uspořádat elementy, tzn. kromě zanesení bytu spoustou věcí tvořených z jednotlivých elementů stěhovat nábytek a probourávat novou díru pro dveře tak, abyste si nebrzdili Chi, vy evropští ignoranti :-))). Pro lenochy a příznivce konzervativních přístupů k uspořádání bytu je tu možnost neutralizovat špatné proudění hromaděním a správnou alokací dalších elementálních krámů. Zajímavé bylo i vedení kurzu - připadala jsem si jak na sezení Alcoholic Anonymous. "Ahoj, jmenuju se Petra a přijela jsem do Hong Kongu na tři měsíce." - "Prosím, zatleskejte Petře, to nás opravdu obohatilo." Šmrnc tomu dodávala početná skupina amerických turistů. Z nich jedna skupina byli rádobyintelektuálové středního věku, kteří vedli s lektorkou konverzaci tohoto typu:

Amík intoš: "Jestliže tato pravidla platí pouze pro rozložení neživých objektů v prostoru, můžeme je aplikovat i na cestování lidí do různých světových stran?".
Lektorka: "No, víte, tato pravidla platí pouze pro neživé objekty".
Amík intoš (dělá si poznámky): "Och, to je mi novina!"

Druhá skupina amíků, nebo spíše amic (samic) kolem dvacítky, se vyznačovala silným jižanským přízvukem a vyslovovala zejména samohlásky a jejich shluky (Oh, yeah, oooh). Získaly si mě v momentě, kdy lektorka vysvětlovala, že kolem dokola kružnice je to celkem 360 stupňů - ale to přece všichni víte, že...na to amice: "Oh, not really, yeah...how´s that possible?".

Posledním pozoruhodným elementem byla potom britská novinářka, která píše pro jakési noviny a internetový magazín článek o Hong Kongu. Projevovala se velmi kultivovaně a činila si poznámky. Co mě trochu znervózňovalo, byl fakt, že se při psaní poznámek celkem často rozhlížela po účastnících kurzu a psala si i tehdy, když nikdo zrovna nemluvil.

Tuto novinářku jsme potkali i na Architecture Walk. Sraz byl ve speciální galerii, která dokumentuje dosavadní stavební ruch v HK a představuje koncepce dalšího rozvoje. K vidění byly různé počítačové simulace, virtuální lety nad Hong Kongem ovládané joystickem, hry na developery (malý urbanizátůrku, naděje našeho zítřka, navrhni si městečko, narvi tam hodně obytných budov a elektráren a pak si to za odměnu revitalizuj...). Po chvíli se nás ujal a ven na procházku nás vyvedl mladý architekt, jehož specializací byly zcela jistě pozemní stavby, ne tak ovšem angličtina. Procházka byla totiž super a zajímavá, ovšem prokládaná hláškami "This is an old city pigeon" - "What, pigeon?" "Yes, pigeon, pigeon, pigeon, I say PIGEON!" - "Oh, you mean PRISON!". Roztomilá byla i jeho výslovnost slova "mrakodrap" - zatímco dopoledne mu říkal hudebně "Sky-rapper", odpoledne přitvrdil a změnil to na brutální "Sky-raper". Víc slov myslím není třeba, budou fotky :-)).

4 comments:

Petra said...

Koukam, ze se tam nenudis... My ctenari tveho blogu taky ne:-)

Starosta/Geg said...

Ahoj Peto, tak dnes sem si "vzal tvuij blog do vlaku a naprosto mne dostal. chvilemi se uchechtaval a lidi na mne tak divne koukali jak muzu mit v tech 60ti stupnich v kupecku jeste dobou naladu. Dle meho nazoru zatim siroko daleko nejlepsi blog se skvelym mixem sarkasmu, humoru a zazitku:)
Tak at se dale dari nejenom virtuálně , agentko :)

Petra said...

Jééé, moc děkuju za commenty :)), to jsem ráda, že to tu žije! Starostiku, já se červenám...:-))))

Martin Mrkos said...

čau Peto! hej fakt je ten blog boží!:) jen tak dál!!