Friday, July 6, 2007

Opět první...tentokrát den konference

Please have a look at the following video to get the point:

Dozvíte se, okolo čeho se točí interní vtípky mezi facilitátory konference (mezi něž se řadím i já). Gesto "the POINT" se tu totiž stává legendou. Abych prodloužila tuto multimediální chvilku, přidám ještě zmínku o dalším videu - písni z animovaného seriálu o prasátku McDull, kterou mě tu naučili a nutili ji zazpívat s ostatními facilitátory do chvíle, než ji k obecnému pobavení použila dřív jiná skupinka ajsekářů a já se tak vyhnula svému podílu na páchání jednoho z největších hudebních terorů všech dob :-)). Píseň dohledám a hodím sem. Abych zůstala u hudby, tančí se tu mimo jiné ajsekářské tanečky na čínský popík nejhrubšího zrna...za všechny uvedu aspoň píseň "It´s time to disco!", která mi málem urvala hlavu :-). Pokusím se sehnat nějaké video i s tanečkem, fakt nářez, YMCA hadr hadr hadr!!! Na čínském popíku mě nejvíc baví, že používají klasické pozadí tuc tuc a do toho přitrubují tou flétnou, kterou zná našinec z meditační hudby. Výsledek geniální.

Pokud někdy budete v Hong Kongu a v kontaktu s ajsekáři, určitě si nechte předvést LC rollcally (to jsou takové většinou notně recesistické scénky, pokřiky nebo tanečky, kterými jednak dávají jednotlivé ajsekářské entity na vědomí svou existenci a přítomnost - původní význam slova je vlastně "prezenčka", jednak slouží k pobavení ve chvílích únavy delegátů na konferencích nebo jako výplňový program v krizových okamžicích). Neviděla jsem snad nikdy nikoho dělat rollcall s větším nasazením, než tyhle místní ajsekáře (kromě Jirky při Jakki Jakki).

Další věcí, která mě naprosto uchvacuje, je smysl pro detail. Z ekonomických důvodů se v místní jídelně servíruje napodobenina krabí tyčinky, vyrobená z rybího masa. Aby byl efekt kraba dokonalý, je v každé tyčince instalovaná věrná umělohmotná napodobenina krabího klepítka jemně vystínovaná několika druhy růžové, aby se konzument necítil ošizen o zážitek z pojídání skutečného kraba. Na takový kraviny je tu prostě užije.

Kulturním šokem bych za svůj zdejší pobyt nazvala snad jedinou věc - večerní party na konferenci. Pro větší odvaz bylo zvoleno téma převleku - školní uniformy, věc typická pro zdejší základní a střední školství. Představte si (než dodám fotky) drobné asijské slečny s dětskými rysy, které ve 20 letech vypadají na 15, v uniformě potom na 12 let. Pedofila legální to ráj :-))). Každopádně party mi vyrazila dech - pro srovnání:

- 5 minut po začátku party, Česká republika: nikde ani noha, OC dolaďuje přípravu a zapojuje repráky, hodinu se čeká, než někdo dorazí.
- 5 minut po začátku party, Hong Kong: delegáti se těší na dárečky slíbené za včasný příchod, během chvilky jsou tu všichni a začínají se způsobně a organizovaně bavit.

-2 hodiny po začátku party, ČR: všichni mají v sobě minimálně tři čtyři pivka, někteří jsou už na mraky, na parketě se provozuje dirty dancing a případné topalky se pomalu rozbíhají.
- 2 hodiny po začátku party, HK: delegáti skotačící v uniformách mají za sebou decentně odvedené ajsekářské tanečky spartakiádního stylu, pro již zmíněný větší odvaz si v souvislosti s tématem party (střední škola) zaskákali přes švihadlo a zahráli twister, následně pak i obdobu topalek: "boat race" s dvojdeckami mléka (jako fakt nekecám, pili mléééékooooo) a protože čas vymezený pro party vypršel, připravují se na poslední session dne - "Connection time". Tiše se usazují v party roomu (místnost označená cedulí "zákaz jídla, pití a kouření", kterou po celou dobu s výjimkou mléka respektovali) a věnují se opět práci.

Spolu s dalšími 3 Evropankami jsme neunesly tíhu situace a šly se projít ven na vzduch. Při návratu do party roomu nás předběhli 4 policisté, pátý byl už na místě. Jedna z organizátorek si totiž vymkla koleno. Policisté si nesou průhledné pouzdro s nápisem "deka" v angličtině. Vysílačkami povolávají posily. Začínají se ptát svědků a fotografovat zraněnou, jak sedí na zemi. Zoomují koleno. Přijíždí šestý policista. Policisté důkladně prošetřují situaci asi půl hodiny. Prošetřují, neošetřují. Následně naloží hubenou slečnu na nosítka, která vybrali po volbě asi ze 3 postupně donesených modelů, a odnášejí ji po krk zabalenou v dece (venku je v noci totiž jen 28 stupňů). Drsný. Nechci vidět, kdyby si to koleno rozbila a tekla jí krev...

Pro pořádek ještě dodávám, že při psaní těchto řádků jsem naprosto střízlivá, nic jsem nehulila a jet lag už mě taky netrápí. Fantasmagorie tu má asi trvalé bydliště...

4 comments:

Jirka said...

hlavně že tvá povídání neztrácejí point, je to sranda:)

a děkuji za uznání mé Jakki jakki performance:)

Petra said...

Dik za point :-) opravuju Yaki na Jakki :-).

Pavlina said...

i ja jsem poznala, ze Cinani se na ajsekarske party bavi proste jinak nez jsme zvykli:)
drzim palce!!
Paja

Martin said...

No to je mazec! :D To me tedy dost pobavilo, tedy az do chvile kdy prislo na scenu mleko... ale co, EB survival taky neni vzdy uplne chutovka:)