Saturday, July 14, 2007

Spíše ajsekářská vsuvka

Omlouvám se všeobecné čtenářské obci za spíše ajsekářskou vsuvku - ale musím se podělit o to, jak funguje místní AIESEC. Čtení to bude poučné a moralizující, jak je u mě zvykem. Tak se pěkně usaďte, začínáme...

MC office se nedávno přestěhoval z luxusní čtvrti Wan Chai do méně luxusní čtvrti Sheung Wan. Nyní sídlíme v zasedací místnosti JCI - Junior Chamber International, což je mezinárodní studentská organizace, která má neskutečný prachy a připadá mi velice mafiózní. Je to partner jednoho z místních LCček a proto s nimi byla celkem snadná dohoda. Mezi specifika tohoto hnízdečka patří: 6 stolů naskládaných čely k sobě, takže je vytvořena jedna velikánská plocha, okolo které všichni sedíme se svými notebooky. Jediné technické vybavení je telefon, klimatizace a prodlužovačka. Budova zavírá v 6 večer, takže přesčasy se opravdu nekonají, a když, tak na bytě. Jistě vás napadá, co třeba tisk, faxování a jiné běžné kancelářské činnosti. To se děje takto: soubor, který si chcete vytisknout, si uložíte na flashku. Vyjdete ze zasedačky, najdete slečnu recepční a požádáte ji, aby vám něco vytiskla. Slečna se přihlásí na počítač, který je na chodbě, vy si otevřete požadovaný soubor a zadáte tisk - slečna pak naťuká kód a vesele si tisknete. Na závěr od vás slečna inkasuje 30 centů za každou stránku. Mafiáni mají prostě drsné praktiky. S kopírováním atd. je to velmi podobné, bystrý čtenář jistě postřehne onen zásadní rozdíl - není potřeba USBčko. Co se týče archivace materiálů, neviděla jsem zatím jediný papír - při představě, že si oficiální dokumenty MC skladuje u prezošky doma, mě přepadá respekt k jejím rodičům a k velikosti jejich bytu. Stejně tak neexistuje žádný společný disk - každý si smaží na svém NB a po skončení termu v lepším případě posharuje aspoň nějaké procento se svým nástupcem. Knowledge management je tu na baterky obecně...A perlička pro všechny, kdo mají nějaké výhrady vůči českému CRMku. Zdejší CRM funguje systémem Google Spreadsheet, navíc asi tak měsíc. Informace, které se v něm dají najít, jsou jméno firmy, adresa, mail a telefon. Sofistikovaný systém 3 barev vám potom napoví, která z firem má jaký status, škoda jen, že nikdo neví, co která barva znamená a co který status vlastně obnáší. Největší srandu jsem zažila při selekci logistických firem, kdy jsem do své tabulky napsala jednu firmu a vzápětí se ozval místní "MCVP cosi mezi X a ER", který tu se mnou má oficiálně spolupracovat (probíhá to tak, že si sedá na office vedle mě, málokdy sám něco dělá, neustále mě šmíruje při práci s NB a po večerech se mi pak snaží masírovat šíji, pokud zůstaneme v jedné místnosti sami - ve všech případech rychle zdrhám). Vychýlil se z obvyklé pozice vismo přes mé rameno do vyčítavě vzpřímeného sedu s tím, že na tuhle firmu minulý týden volal a má s ní dohodnutý meeting. To je materiál, to je materiál...říkají si obě strany.

Abych sem psala taky nějaká pozitiva, musím se zmínit o nádherách naší budovy na Connaught Road West. Pěkný malý mrakodrápek nazvaný Seaview Commercial Building. A je to tu opravdu velmi seaview, velmi commercial a celkem dost building. Budova je vzálená doslova pár metrů od moře a výhled je snem každého studenta Dopravní fakulty ČVUT. Napravo od nás je budova Macao Ferry Terminal, což vám napovídá, že nám takřka pod okny projíždí řada lodí. Kousek dál je v plné kráse kus přístavu (HK je jeden velký přístav roztahaný všude možně). Provoz lodí všech typů a velikostí je naprosto random, člověk jen čeká, až obrovitý trajekt nabere motorový člun, až nákladní loď vrazí do trajektu a na to všechno spadne helikoptéra či dvě. Heliport je totiž další vychytávka, kterou máme v záběru. Vrtulníky se tu vrtulí jedna radost. Hned nalevo od heliportu je otevřené depo nebo spíš asi parkoviště pro autobusy městské dopravy, které je obchváceno dvouproudou komunikací - na jednom pruhu to sviští, na druhém pruhu je parkoviště pro taxíky. Těsně pod okny máme zastávku tramvaje i autobusu, všemi spoji dojedeme na byt do Kennedy Town. A nad vším tím tepotem to hustě dopravně léce směrem k HK International Airport. V pozadí všeho zelené zalesněné hory a v popředí modré moře.

3 comments:

Ondra said...

Tak ten vyhled aspon nafot a prines k nam na office:)

Hodne rychlych a zdarilych vytisku preje Ondra

Martin said...

Ten vyhled jsou ty snimky co mas v te online galerii?
Masazni kultura uz tam byla, anebos to tam taky importovala? ;)
IT ryp: nechytil jsem to ze nejsou potreba USBcka :s
Jinak musim rict ze se stabilne dobre bavim pri cteni, ma to dobrou stavu:))

Petra said...

Ahoj Jablonečáku, výhled je v online galerii, ale pořád se mi nepodařilo ho vyfotit tak hezky, jak doopravdy vypadá. Je krásný, ale na fotkách to vůbec nevynikne. Masážní kultura je tu poměrně v plenkách, ale od čeho mají CEEDa z Jablonce, že. K tomu USB - znamená to, že nemusíš mít soubor na flashce. U kopírování je to celkem logické :)).